Transit Vize Nedir? Ne Değildir? Nasıl Alınır?

Kesfegelcom
2 min readDec 2, 2018

--

Transit vize, yurtdışı seyahatlerinizde aktarmalı uçuşlarınızda, aktarma yapacağınız ülke tarafından sizden istenen bir vize çeşidi. Transit vizesi size aktarma yapacağınız ülkenin transit bekleme salonunda bekleme hakkı veriyor.

Bu vize çeşidi, kulağa komik gelen, adeta bir konma müzesi. O ülkeye birkaç saatliğine konuyorsunuz ve havaalanından çıkmasanız da bir vize sahibi olmanız bekleniyor. Bu vize size bagaj alma, havaalanından çıkma gibi haklar vermiyor. “Ülkemize ayak bastın o zaman vize al” gibi bir mantığı var.

Transit Vize Nasıl Alınır?

Transit vizeyi, henüz Türkiye’deyken aktarma yapacağınız ülkenin konsolosluğundan almanız gerekiyor. Transit vize alırken, saat farkını hesaplamalısınız. O ülkede hangi saat aralığında bekleyeceğinizin bilgisini konsolosluğa iletmek için saat farkını bilmek önemli. Bu vizeyi alırken bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bu ücret ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Ortalama 35–60 Euro arasında değişen bir ücret ödediğiniz bu vize size bekleme salonunda bekleme hakkı tanıyor.

Türk Vatandaşlarından Transit Vize İsteyen Ülkeler

Transit vize isteyen ülkelerin şartları birbirlerinden farklı da olsa, aşağıdaki ülkeler bizden bu vizeyi istiyor.

Almanya

Birkaç havaalanı hariç Almanya’dan aktarmanız varsa transit vize için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Eğer Schengen vizeniz varsa transit vize için ayrıca başvurmanıza gerek yok. Schengen vizesi nedir, nasıl alınır diye soruyorsanız sizi bu yazımıza alalım.

Çek Cumhuriyeti

Almanya ile aynı şartları sunan Çek Cumhuriyeti, Prag şehri ile tüm dünyada turistik bir üne sahip. Bu ülke de AB üyesi olduğundan schengen vizeniz varsa ekstra olarak konumuz olan vizeye başvurmanıza gerek yok.

Yunanistan

Ülkemize olan coğrafi yakınlığı dolayısıyla bu ülkeden aktarmalı uçuşunuz olması ihtimali zayıf olsa da Yunanistan Türkiye’den bu vizeyi isteyen ülkelerden bir diğeri. Schengen vizeniz yoksa transit vize almalısınız.

İsviçre

İsviçre de bu vizeyi isteyen ülkeler arasında yer alıyor. Transit vize ücreti 60 Euro olarak belirlenmiş olan ülkeden aktarma yapacaksanız bu vizeye başvurmalısınız.

İngiltere

İngiltere de bizden transfer istiyormuş. Şaşırdık mı? Tabii ki şaşırmadık. Schengen kapsamında olmayan İngiltere’den aktarma yapacaklar mutlaka transit vizeye başvurmalılar.

Amerika

Amerika’dan nasıl bir aktarmalı uçuş olur bilemiyoruz ama böyle bir şey başınıza geldiyse transfer vizesine başvurmayı unutmayın. Sonra havaalanında canınız sıkılabilir. B1-B2 tipi vizeniz yoksa C1 tipi transit vize almalısınız.

Kanada

Türkiye’den göçmen alımını hızlandırmış olmasıyla yakın zamanda gündemde yoğunca konuşulmuş olan ülke Kanada’dan aktarmalı bir uçusunuz varsa transit vize için başvurmalısınız.

Transfer vize istemeyen arasında konumları gereği yoğun aktarma uçuşlarının yapıldığı noktalar olan, Fransa ve Hollanda gibi ülkeler yer alıyor. Bu ülkelerde bekleme süreniz 24 saati geçmediği sürece transit vize almanıza gerek görülmüyor. Transit vize almayacak olmanız, elinizi kolunuzu sallayarak ülkede gezebileceğiniz anlamına gelmiyor. Havaalanında beklerken ek bir belgeye ihtiyaç duymadığınız anlamına geliyor.

Devamı için kaynak : https://kesfegel.com/transit-vize-nedir-ne-degildir-nasil-alinir/

--

--

Kesfegelcom

Gezi yazıları paylaşılan güncel seyahat sitesi. Detaylı bilgiyi https://kesfegel.com/ adresinden alabilirsiniz. Kesfegel olarak gezi rehberleri hazırlıyoruz.